Van 't Hof & Co

Welcome to Van 't Hof & Co

Van 't Hof & Co - Welcome to Van 't Hof & Co

Taal en andere Amerikaanse gekkigheden

Losse observaties van taal- en cultuurverschillen, deel 1.

Ik vind het erg leuk om de verschillen tussen de Amerikaanse en Nederlandse cultuur te zien. Veel herinner ik me nog van de vorige keer dat ik hier was. Bij deze het begin van (hopelijk) een serie van interessante cultuurverschillen die mij zo als nieuwe tijdelijke immigrant opvallen.

Vergelijk het Nederlandse ‘brandweerman’ met ‘San Diego Firefighter’… Ik vind dat ‘firefighter’ een stuk indrukwekkender klinkt! Daarom pleit ik ervoor dat wij onze brandweermannen en -vrouwen voortaan ook ‘vuurvechters’ noemen. Inclusief hun standplaats. Want zeg nou zelf, wat klinkt er gaver dan Metslawierster vuurvechters?!!

Amerikanen zijn behoorlijk ‘germofoob’, oftewel, bacteriebang. Ik verbaas mij dagelijks over de meest gekke plekken waar je ontsmettingsmiddel tegenkomt. Op bijna elke hoek in openbare gebouwen (vliegveld, universiteit) vind je een pilaar met desinfecteergel voor je handen. Op bijna elk toilet hangt een doos met wegwerp papieren beschermhoezen voor op de toiletbril, die je na gebruik in de wc gooit. Een snelle ronde langs mijn meestal erg ‘normale’ Amerikaanse vrienden leert dat je deze ook ECHT gebruikt, want ieuw – wie heeft er wel niet allemaal op die wc gezeten?!!! Op een openbaar toilet (overal behalve thuis) spoel je bij voorbaat door met je voet de spoelknop over te halen (wat vaak heel wat oefening, rare capriolen en evenwicht vergt). In de supermarkt zorg je toch vooral dat de duwstang van je karretje schoon en bacterievrij is door deze af te nemen met speciaal aangeboden gedesinfecteerde doekjes (wipes). Je zet je tas nooit op de grond en bij voorbaat ook niet op een (openbaar) bankje naast je. En als het even kan, heb je zelf altijd desinfecterende gel of wipes bij je. Verbazingwekkend goed zijn hier de schoonmaakmiddelen; waar ik in Nederland altijd dacht dat de reclamefilmpjes de schoonmaak- of waskracht van bepaalde producten nogal eens overdreef, is het hier wel degelijk een kwestie van sprayen en afnemen en het blinkt! Echt waar, het is ‘amazing’ ;-) Waarschijnlijk ook vanwege de chemische troep die (terecht) in Nederland niet verkocht mag worden…

De enige bevolkingsgroep die mij in al deze bacteriebange gekte nog meer verbaast, zijn de Aziaten – sommigen van hen lopen permanent met mondkapjes. Ik vraag me altijd af – wat zouden de bacteriën hiervan denken? Volgens mij lachen ze zich suf! Zou het nou echt bacteriën tegenhouden en belangrijker, word je er minder snel ziek van?

Als nieuwe moeder probeer ik me maar niet gek te laten maken over wat dit allemaal voor Tosca kan betekenen en ga ik voor het oerHollandse motto ‘What doesn’t kill you makes you stronger’… Ook vraag ik me af waarvoor ik nu banger moet zijn, de bacteriën of de zeer chemische/giftige schoonmaakmiddelen, zeker nu Tosca steeds vaker alles wat ze te pakken krijgt in haar mond stopt en likt… Dus niet teveel nadenken en gewoon gezond verstand volgen. Al denk ik dat die wegwerp-toilethoezen nog zo slecht niet zijn, sinds ik een hele vieze zwerver uit een openbaar toilet zag komen…